Lavikko, Merjan kasviväreillä värjätyt langat.

Lupiini sukat

Innostuinpa minäkin kokeilemaan kasveilla värjäystä. Olisin halunnut saada petrolin sävyä Lupiinin kukista, mutta en malttanut odottaa niin kauan, että ne kukkivat, muutaman nuppuvarren otin mukaan, mutta pääasiassa lehtiä. Survoin suureen kestokassiin niin paljon lehtiä, kun sinne meni ja ajattelin, että en ikinä saa niitä kaikkia mahtumaan 10 l kattilaan, mutta sinne ne vaan meni. Tarkkaa puuhaa lämpömittarin kanssa, jotta lämpötila oli koko ajan sopiva…. aika noitakattilafiilis tuli. Lopulta sai aikaiseksi okrankeltaista lankaa, vyyhteinä värjäyksessä oli sukkalanka ja ihanan pehmeä ohut merinovilla. Sukkalankavyyhdistä syntyi sitten tällainen malli, olkaa hyvä:

Jos koet mallineuleen haastavaksi kantapäässä, tee se haluamallasi tavalla ja jatka mallineuletta sitten taas jalkapohjaan. Vinkkinä ehdotan, että pidät ns. tukkimiehen kirjanpitoa kerroksista, niin sitten se sujuu helposti! ;D

 

Lanka: mallissa Lupiinin lehdillä värjätty fingering sukkalanka 100 g / 420 m tai mikä tahansa vastaava

Sukkapuikot: 2,5 mm ja 3 mm

Tiheys mallineuleessa: 34 s / 10cm

Sukan koko 38 – 40

Luo 2,5 mm:n sukkapuikoille 60 s ja neulo resorineuletta, 1 oikein, 1 nurin takareunasta n. 5 cm.

Vaihda 3 mm:n sukkapuikot ja neulo kerros oikein ja lisää samalla 8 silmukkaa näin: #neulo 7 s ja tee lisäys edellisen kerrosen lankalenkkiin, neulo 8 s ja lisää samoin#. Toista vielä 3 kertaa, joten saat yht 68 s.

Jatka mallineuletta:

1 – 2 krs: 1 oikein, nosta 1 s nurin neulomatta, toista koko krs

3 – 4 krs: neulo oikein

5 – 6 krs: nosta 1 s nurin neulomatta, 1 oikein, toista

7 – 8 krs: neulo oikein

Toista näitä 1 – 8 krs, kunnes olet neulonut mallineuletta n. 12 cm.

Tee kantapää: siirrä 4. puikon silmukat 3:lle puikolle (34 s) ja jatka mallineuletta muutoin samoin, mutta nyt tasona ja neulo aina lapun reunoissa 2 silmukkaa sileää neuletta. Eli näin

  1. krs nurjalta, 2 s nurin, #nosta 1 s nurin neulomatta lanka työn edessä, 1 n# toista vielä 14 kertaa ja neulo puikon lopussa 2 s nurin.
  2. krs, 2 oikein #1 s oikein, nosta 1 s nurin neulomatta# toista vielä 14 kertaa ja puikon lopussa 2 s oikein.
  3. krs, nurin
  4. krs, oikein
  5. krs, 2 nurin #1 s N, nosta 1 s Nurin neulomatta lanka työn edessä# toista vielä 14 kertaa ja neulo puikon lopuss 2 s N.
  6. krs, 2 O #nosta 1 s N neulomatta, 1 s O# toista vielä 14 kertaa ja neulo puikon lopussa 2 s oikein
  7. krs, nurin
  8. krs, oikein

Neulo krs:t 1 – 8 vielä 3 kertaa.

Tee myös kantapään kavennukset jatkamalla mallineuletta, neulo, kunnes puikolla on jäljellä 12 s, neulo 2 s nurin yhteen, käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja jatka mallineuletta, kunnes 12 s jäljellä ja tee ylivetokavennus. Käännä työ ja jatka kavennuksia, kunnes jäljelle jää keskellä olevat 12 s.

Poimi lapun reunasta 19 s, reunoissa joka silmukasta ja keskellä joka toisesta silmukasta. Neulo nämä silmukat oikein. Pääset kerroksen vaihtumiskohtaan eli puikolle 1. jatka mallineuletta kerrokselta 1. neulo 1. ja 2. puikon silmukat ja poimi taas lapun reunasta 19 s, jaa 3. ja 4. puikon silmukat tasan, jotta molemmilla puikoilla on 25 s. Jatka mallineuletta.

Tee kiilan kavennukset parillisilla kerroksilla, 4n puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 3:n puikon alussa ylivetokavennus.

Kun joka puikolla on jäljellä 17 s, jatka kaventamatta mallineuletta, kunnes pohjan pituus on 19 – 20 cm, aloita kärkikavennukset nauhakavennuksena. Eli neulo 1 oikein, ylivetokavennus ja 2. puikon lopussa, kun 3 s on jäljellä, 2 oikein yhteen 1 oikein. Neulo kavennettu silmukka aina oikein, jotta kavennuksen reunaan tulee koko ajan 2 oikeaa silmukkaa. Kun työssä on jäljellä yht. 16 s, jätä hieman lankaa, katkaise se ja silmukoi sukan kärki yhteen. Päättele, kostuta.

Ohjeen saat myös tästä: Lupiini sukat