Maija (Myrskyluodon) sukat

Tämän mallin tein Reposaaren lankapäiville, mökin lankakorissa sattui olemaan pari väriä Spot merino-alpakka sukkalankaa, joten siitä syystä eka versiosta tuli raidallinen! Tietenkin myös punaisen sävy oli sittemmin vaihtunut tummemmaksi, mutta mitäs pienistä. Jos olet rauhallisemman ystävä, tee sukka yhdestä väristä. Se on helpohko malli, joka sopii vähänkin neulovalle, tarvitset vain sukkapuikot 3,5 mm.  Sukan nimi juontui siitä, kun lapsena isäni kutsui minua Maijaksi. Myöhemmin ystäväni puhuttelivat Myrskyluodon Maijaksi, koska vietän kaiken vapaa-aikani merellä saareessa, jossa lämpimänä kesäpäivänä kudoin mallisukat. Lanka on todella pehmeää ja lämmintä. Voit vaihtaa langan myös Strömpegarn tai teetee tundraan, jos sinulla sattuu niitä vielä olemaan.

Koko: naiselle n. 38 – 40    riippuu vähän käsialastakin….

Maija Pitsiraitasukat 

Lanka: Spot Sandnesgarn, alpakka-merino sukkalanka, kerä molempia värejä 

Puikot: sukkapuikot 3,5 mm 

Olen värinvaihdot tehnyt lankaa katkaisematta ja se toimii ihan hyvin tässä, kun huolehtii, että lanka ei  kiristä.  Malli on helpohko ja sopii aloittelijallekin ensimmäiseksi pitsiharjoitukseksi.

Luo 52 silmukkaa ( kahden puikon kanssa, jotta reuna ei kiristä). Kullekin puikolle tulee 13 silmukkaa, joka  on myös pitsikuvion mallikerta. Ota harmaa väri ja neulo sillä mallikerran 1 – 9 kerrokset. Vaihda punainen  lanka työhön ja neulo sillä 10. krs ja 1 – 9 krs. Vaihda taas harmaa väri ja jatka, kuten edellä. Varteen tulee 3  harmaata raitaa ja 2 punaista. Kun olet neulonut kolmannesta harmaasta raidasta 9. kerroksen, jatka  kantalappua seuraavasti: 

Siirrä 3. puikon silmukat 4. puikolle ja neulo kantalappu rikottuna vahvistettuna neuleena näillä 26  silmukalla. Reunoihin tulee kolmella silmukalla ainaoikein reuna. 

1) (np) neulo 3 silmukkaa oikein, 20 s nurin, 3 s oikein. 

2) neulo 3 s oikein *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o* toista kunnes jäljellä on 3 s, neulo ne oikein. 3) neulo kuten 1. krs. 

4) neulo 3 s oikein, * 1 o, nosta 1 s neulomatta* toista kunnes jäljellä on 3 s, neulo ne oikein. Toista kerroksia 1 – 4 yhteensä 31 krs ja viimeinen kerros on neulottu oikealta puolelta. 

Kantapohja: neulo nurin, kunnes puikolla on jäljellä 8 s, neulo 2 nurin yhteen. Käänny, neulo oikein, kunnes  puikolla on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus, käänny. Neulo nurin kunnes jäljellä on 7 s, neulo 2 nurin yhteen. Käänny, neulo oikein, kunnes jäljellä on 7 s ja tee ylivetokavennus. Toista kavennuksia, kuten edellä,  kunnes jäljellä on 12 silmukkaa ja viimeinen kerros on neulottu oikealta puolelta. Jaa kantalapun silmukat  kahdelle puikolle (6) ja poimi sivusta vielä 16 s. Neulo toisen sivun silmukat harmaalla, jotta saat langan  kerroksen alkuun värinvaihtokohtaan. 

Jatka punaisella langalla niin, että jalan päällä kahdella puikolla neulot pitsineuletta ja jalkapohjassa sileää  neuletta ja samalla neulo kiilakavennuksia joka toisella kerroksella. Neulo ensin mallikerran 10. krs ja jatka  pitsineuleen krs: lla 1, tee 3. puikon alussa ylivetokavennus ja 4. puikon lopussa 2 oikein yhteen. 

Jatka kavennuksia, kunnes puikoilla on 13 s. ja vaihda väri kuten varressakin, mallin 9. krs jälkeen. Kun  jalkaterässä olet neulonut 3 mallikertaa punaisella ja 2 harmaalla, aloita kärkikavennukset, harmaalla värillä ( jalkapohjan  pituus on n. 19cm) 

Kärki on sileää neuletta. Kavenna joka toinen kerros 1. ja 3. puikon alussa: 1  oikein, ylivetokavennus. 2. ja 4. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 s, neulo 2 s oikein yhteen, 1 o. Kun  silmukoita on puikolla jäljellä 6, kavenna joka krs. Kun silmukoita on yht. 8, katkaise lanka, vedä se  silmukoiden läpi, päättele