Virkatun hatun oikea koko!

Olen huomannut, että moni on hukassa oikean koon kanssa. Eli mistä tiedän, miten saan virkattua oikean kokoisen hatun? Helppoa! Se on matematiikkaa! Kun virkataan ihania lierihattuja pellavista ja muista ryhdikkäistä kesälangoista, niin ne ylensä aloitetan päälaelta, ja virkataan tasaisesti leviävä ympyrä. Itse suosin kiinteää silmukkaa, mutta tyyli on vapaa. Sitten, kun hatun halkaisija on tarpeeksi iso, niin jatketaan kupuosa lisäämättä. Jotta tiedät, koska se on tarpeeksi iso, niin mittaa pään ympärys ja jaa se 3,14 (pii) eli esimerkiksi, jos pääni halkaisija on 54cm jaetaan se 3,14 niin saadaan noin 17cm. Kannattaa jättää ympyrä mielummin vähän vajaaksi, kuin reiluksi. Kokemukseni mukaan työ vähän mielummin venuu, kuin kutistuu. Hatun korkeutta onkin helppo sovittaa ja aloittaa lierin levittäminen, kun se on tarpeeksi syvä. Rohkeasti kokeileman. Pellavasta ja vastaavista Hampusta, Juutista, Nokkosesta saa ylensä niin tukevan lierin, että se ei kaipaa reunaan tukilankaa, mutta puuvillaan se on usein tarpeen. Millaisen kesähatun sinä teet?