Ilmakukka-amppeli

Sain tilaisuuden osallistua Porin asuntomessuille, ja toivomuksena oli muutama matto ja ilmakukka-amppeleita. Ihmettelin itsekseni, että mitä ihmeen ilmakukkia… ja varsinkin, että millaisia niiden amppelit ovat. Aika pian selvisi, että netin ihmeellisestä maailmasta ei löytynyt, kun jotain lasipalloversioita. Pyörittelin asiaa päässäni ja mietin, voisiko amppeli olla virkattu valopallotyyliin ja virkkasin ensimmäisen version näppituntumalla. No, hyvähän siitä tuli. Ilmakukkahan on kasvi, joka ei sen kummempaa hoitoa kaipaa, suihkautus vettä päivittäin ja se on siinä. Ei multaa, joten kasvin voi laittaa oikeastaan mihin vaan keksiikin. Toteutin amppelit virkkaamalla kaksinkertaisesta Katian Lino pellavalangasta, malleja mukailin erilaisista virkatuista, harvahkoista pöytäliinoista. Virkataan halkaisijaksi n. 10 – 15 cm ja lähdetään ”virkkaamaan takaisinpäin ohjetta” eli jos olit kerroksella 10 jatka krs 9, 8 jne. jolloin saat pyöreän muodon. Jätä aukoksi kasvia varten kolmannes tai neljännes pallon koosta. Puhalla ilmapallo sisään, kierittele vesi 50% – erikeeper 50 % seoksessa ja anna kuivua yön yli. Poks pallo rikki ja amppeli vaatii enää ripustuslenkin, esim. ketjusilmukkanauhaa. Mietin, miten amppeli kestää vettä, muistaisin joskus kuulleeni, että erikeeper liima ei kestä vettä, mutta oma amppelini on käytössä pysynyt muuttumattomana. Siinä varmaan kannattaa olla huolellinen, että liima ehtii imeytyä lankaan kunnolla, jotta pallosta saadaan tarpeeksi jäykkä. Kannustan kokeilemaan, itse sain 100 g:sta 4 – 5 amppelia, riipuen vähän koosta, muutamat olivat aika isoja, ilmakukkia on monenkokoisia, yleisemmät aika pieniä. Kuvassa, joka on aika huono, otettu neulekerhon runsaudessa, olevat ilmakukat ovat kaikki samaa sorttia ja suht samankokoisia. Isoimmissa jäävät vähän alakynteen. Matoista tarinaa sitten toisella kertaa! Lisäys jälkeenpäin: kokeilin nyt kovettaa amppeleita ulkoilmaa kestävällä Paverpol aineella. Katsotaan, miten tämä kestää vettä!